Autómentés nehezített pályán – az autópálya

Autómentés nehezített pályán – az autópálya

Az autóutak milyensége, az időjárási viszonyok, és a mentésre szoruló gépjármű állapota is meg tudja nehezíteni az autómentés folyamatát. Budapesti autómentést végző vállalkozásként mi is gyakran tapasztaljuk a nehezített körülményeket. Viszont a klienseink dolga sem könnyebb. Főleg, ha az autó úgy dönt, hogy az autópálya kellős közepén mondja fel a szolgálatot. Mi a teendő ilyenkor?

Pest megyében karambolozott autó elszállítása
Pest megyében karambolozott autó elszállítása

Meleg helyzetek

Az autópályák és egyes autóutak igen veszélyesek tudnak lenni egy meghibásodott jármű, illetve annak tulajdonosa számára. Ha a gépkocsiban felmerülő probléma még „megengedi”, mindenképpen érdemes elgurulni vele a legközelebbi benzinkútra vagy pihenőhelyre. Ezeken a helyeken ugyanis biztonságos körülmények között várhatjuk meg a kiérkező autómentőt. De mi van akkor, ha a következő töltőállomás, illetve megállóhely csak sok kilométerrel odébb található? Ilyenkor bizony kénytelenek vagyunk a leállósávot használni.  

Mi az a leállósáv?

A leállósáv az út legszélső sávja, mely záróvonallal van elválasztva az autóút többi szakaszától. A leállósávot kizárólag csak veszély esetén szabad használni. Ez a sáv mára kiérdemelte a legveszélyesebbnek járó díjat a sávok mezőnyében. Magyarország autópályáin minden nyolcadik halálos baleset az autópályának ezen a részén történik. Így tehát ha arra kényszerülünk, hogy igénybe vegyük minden sávok legfélelmetesebbikét, azt tegyük mindig nagyon óvatosan! Nézzük, pontosan mire kell ügyelnünk, míg az autómentésre várunk.

  • Mindig kapcsoljuk be a vészvillogót.
  • Álljunk minél távolabbra a mellettünk elhaladó járművektől.
  • Feltétlenül vegyük fel a láthatósági mellényt.
  • Helyezzük ki az elakadásjelző háromszöget. (Kb. 150-200 méterrel az autó mögött.)
  • Az autó többi utasát tereljük a szalagkorlát mögé.
  • Soha ne sétálgassunk a forgalmi sávban!
  • Ha van rá lehetőségünk, használjuk az úgynevezett műszaki öblöt. Ez a leállósáv kiszélesedett változata, ahol némiképp biztonságosabban várakozhatunk.
  • Haladéktalanul telefonáljunk egy autómentést végző cégnek.
    Gyorsan jön a segítség
Suzuki Swift autómentés Budapest
Suzuki Swift autómentés Budapest

A megfelelő autómentés egyik fontos ismérve az, hogy milyen gyorsan tud a segítség a helyszínre érkezni.
A mentést végző szakemberek tisztában vannak a helyzet veszélyességével, ha az autópályán meghibásodott járműhöz hívják őket. A személygépkocsit ilyenkor minél hamarabb el kell távolítani az útról. Ezért téblábolás helyett, a valódi szakemberek igyekeznek minél előbb a helyszínre érni. Ebben az autó tulajdonosa is sokat segíthet nekik azzal, ha minél precízebb adatokat ad meg a tartózkodási helyével kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük